^Back To Top
  
  
  
Get Adobe Flash player

Login Form

Responsive Photo Gallery

Интервю за в.Сега Илка Динева - директор

Персоналът в детските градини няма отпуск за ново затваряне

 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Афишираните в понеделник крути огранечения срещу коронавируса се посрещат с огромно притеснение в персонала на детските градини. Предвижда се те да затворят наравно с училищата. Но ако повечето служители на училищата ще работят заради дистанционното обучение, не така стоят нещата в градините. При тях целият персонал трябва да не работи, а лимитът от платен отпуск се изчерпа при предишното затваряне.

"Не знаем какво ще правим, наистина. Имам точно два дни отпуск да ползвам. Колежките са в същата ситуация", сподели Димитрина Тодорова, служител на варненска детска градина. Същата е ситуацията навсякъде. "Отпуските са напълно изчерпани. 20-те допълнителни дни, които ни дадоха по анекс - също. Хората трябва да излязат в неплатен отпуск, това е голям удар. Огромно притеснения има и в родителите. В момента имаме към 115 деца, това значи, че родителите имат нужда от детската градина. Как ще работят те, ако трябва да ги гледат вкъщи?", сподели Илка Динева, директор на ДГ "Детелина" в Самоков. Според нея би могло да се извърша дистанционно обучение в по-големите възрастови групи, но при него родителите също трябва да помагат. Дистанционната форма би запазила работата на около половината педагогически персонал в градината. Общо в "Детелина" са заети  33 души. "Всичко това значи за втори път през годината хората да не могат да упражняват дейността си. Вероятно нашият кмет ще ни даде допълнителни 10 дни, но и това не е решение. Страшно става", обобщи Динева. А ситуацията е всестранно тревожна -  в края на телефонния разговор стана ясно, че Динева е болна, с пневмония. 

КТ  "Подкрепа" ще търси решение чрез договаряне на национално ниво. Според Юлиян Петров, председател на синдикат "Образование" към конфедерацията, предстоящият месец може да бъде платен на служителите чрез заложените в бюджета пари за заплати. "Мисля, че ще успеем да се договирм, иначе ще ги изгубим всички тези хора от системата", коментира Петров.

Copyright © 2013. KIDS ScHO0L Rights Reserved.